Herkomst en opfokgebied ...............

 

 De geografische ligging van Lotharingen heeft er lang over gedaan kruising van de paden van menselijke migraties. Het is dit geografisch kenmerk dat vandaag de diversiteit van verklaart oorsprong van de geit van Lorraine. De race is gemaakt op basis van de gewone geit. De vrijwillige introductie van buitenlandse dieren door de Regionale Vereniging van Acclimatisatie van het Noordoosten, of onvrijwillig tijdens de oorlog, hebben geresulteerd in de vorming van de huidige bevolking. Lang, waarnaar wordt verwezen met de naam van gewone geit, nam het de naam van geit van het land van Lotharingen, om uiteindelijk geit van Lorraine te worden in de jaren 90. Deze race wordt gevonden in de 4 departementen Lorraine, evenals in de aangrenzende departementen als de Ardennen , Haute Marne, Haut Rhin, Haute Saône en in Belgisch Lorraine.

Geschiedenis van het ras ...

 

Aan het einde van de 19e eeuw werden in Lorraine twee zeer verschillende soorten landbouw beoefend. Het grootste deel van de geitenbevolking wordt opgevoed in familieboerderijen, die bestaan ​​uit een aantal onderwerpen die zijn geteeld voor melk, vlees en soms arbeid.

Geiten worden ook gebruikt voor het complementair borstvoeding geven van kinderen, of weesdieren in voedselgewassen. Ze kunnen het voeren abrupt veranderen en zich aanpassen aan seizoensbronnen. Deze vorm van landbouw zocht een volgzaam en gemakkelijk melkbaar dier met aanhoudende lactatie, zodat geiten bijna het hele jaar melk produceerden. In het tweede type vee werden geiten in transhumance geassocieerd met schapen en runderen. Het gemak van het temmen van geiten werd gewaardeerd voor het management van kuddes en hun vermogen om "schoon te maken" door het eten van planten die door schapen zijn achtergelaten. Het vermogen om goed te lopen werd gehandhaafd in dit type fokkerij, waar de melkproductie gemiddeld en meer seizoensgebonden was dan in familiebedrijven. Op het moment van het productivisme in de jaren '70 zijn deze boerderijen zeldzaam en kiezen de meeste fokkers voor de introductie van productieve rassen zoals Alpine. In 2006 heeft de bevolking slechts 78 personen. Na een telling komen de fokkers samen in een vereniging die de basis vormt voor een snelle ontwikkeling van het aantal geiten en mensen.

Features .........

De grootte van de geiten is vrij standaard met een gemiddeld gewicht van 53 kg voor een schofthoogte van 68 cm, 73 cm voor de geiten op 18 maanden. Er is een diversiteit aan fenotypen, gekoppeld aan de vele oorsprongen waaruit het ras bestaat. Het dominante type onderscheidt zich echter door de grijze gordel. Dieren met langer haar zijn het meest gewild.

 

 

Conservatieprogramma .........

 

De oprichting van de Association des Amis de la Chèvre de Lorraine in 2007 leidde tot een ongekende rage voor het ras. Het doel is om diversiteit te behouden en tegelijkertijd productieve eigenschappen te ontwikkelen met weinig toevoegingen, zodat boeren kunnen leven. Daarnaast stelt een handvest de uitgebreide niche van deze fokkerij vast. Het ras werd in oktober 2012 erkend door het ministerie van Landbouw.  

Inschrijving:

600 dieren geïnventariseerd in 2014, 550 van hen geclassificeerd 

Gewicht van de geiten: 70 tot 90 kg

Vrouwelijk gewicht: 50 tot 65 kg

Zuivelproductie:

Duur: 270 dagen

Hoeveelheid: van 500 tot 800 L

Kwaliteiten: Zuiveloriëntatie, winterhardheid, verkenningscapaciteit, geschikt voor buitenlandbouw, goede voederwaarde, voedselflexibiliteit.

 

 

Contact: Vereniging van  "Amis de la chèvre de Lorraine"