top of page

Over ons

EEN BEETJE GESCHIEDENIS
 
In augustus 1998 nam ik deze kleine boerderij over, vroeger een veeboerderij, die geen naam had en die ik Ferme des Sureaux noemde vanwege zijn prachtige trossen vlierbessen die de toegang tot de weiden begrenzen. Ik kom niet uit de landbouwwereld. Ik kom uit Henegouwen, Petit-Enghien om precies te zijn, in volle campagne. Ik heb heel mijn jeugd tussen twee boerderijen doorgebracht en mijn 13e droom was om een ​​herderin te worden. Na mijn middelbare school stopte ik met mijn studie om verschillende stages in aardewerk te doen, waaronder twee jaar in de landbouw op een boerderij in mijn omgeving. Ik nam zelfs lessen A en B voor toekomstige boeren. Daarna heb ik verschillende jaren op verschillende gebieden gewerkt, waaronder die van de begeleiding  en genezing van drugsverslaafden. Pas veel later, toen mijn kinderen werden geboren, besloot ik om te beginnen met het fokken van geiten en het produceren van kaas, hoewel we al dieren hadden voor onze gezinsbehoeften. Ik heb deelgenomen aan de cursussen van C.R.A.B.E. (geavanceerde cursus in biologische landbouw), al volledig overtuigd door het organische en word gelanceerd op zoek naar land en gebouwen voor de realisatie van mijn droom. Het is deze boerderij, in de Ardennen, in Maissin die mijn aandacht trok. De voordelen: niet te duur, niet te groot (12ha goede gronden), veel gebouwen dus plek om kaas, winkel, huisje te maken .... al mijn dromen, en, aan de rand  van het dorp dus niet te geïsoleerd, met nog steeds een dorpsschool. Ik had graag koeien willen houden, boter en kaas willen maken, maar deze boerderij had geen zuivelquotum (het recht om alleen te verkopen voor koemelk) en ik kon er geen kopen. Dus ik wendde me tot geiten die ook een minder dure installatie dan koeien toestonden. Mijn keuzes waren vanaf het begin goed bepaald: - gediversifieerde biologische landbouw - geleidelijke installatie (zoals in de tijd dat een boerenzoon op een andere boerderij begon) - directe verkoop ter plaatse en regionaal - kleine grootte van de boerderij om alle aspecten van productie te blijven beheersen. Ik heb veel geleerd van boeren en 'oude mensen' in het dorp en de omgeving. Vanaf het begin hebben we het volledige dieet van onze verschillende kuddes geproduceerd op de 12 ha van de boerderij (hooi, granen).
In 2001, opening van onze winkel op de boerderij. Een manier voor mij, ideaal voor de stroom van onze productie. Direct contact met consumenten is essentieel. De boerderij kan op elk moment worden bezocht. In de loop der jaren is de winkel verrijkt met nieuwe producten, voornamelijk verse biologische en lokale producten. Er zijn vriendschappen en uitwisselingen ontstaan met andere biologische boeren in de regio.
 
In 2010 twee noviteiten op de boerderij: - Onze eerste geiten uit Lorraine integreren de kudde evenals 2 manelijke geiten (zie artikel over geiten van Lorraine). - We verhuizen van 12 naar 30 hectare land, dankzij nieuwe percelen die ons worden verhuurd door de gemeente Paliseul en een inwoner van Redu die graag haar land organisch wil zien. Als gevolg daarvan hebben we onze geitenfokkerij uitgebreid, ook die van zoogkoeien. Dit stelt ons in staat om vleespakketten aan onze klanten aan te bieden.
 
Sinds 2013 hebben we een experimentele Kiwaï-plantage van een halve hectare beheert door Nico en Mano. En tot slot, eind 2015, vestigde Jean-Pol, mijn metgezel, uit Maissin zich als boer op de boerderij, omdat sinds de uitbreiding het werk voor één persoon te belangrijk werd.
Wij produceren  

 

Geitenkazen en geitenyoghurt

Percelen van rundvlees, schapen, geiten en varkens

Kaas en groentetaarten

Traiteur

bottom of page